Încărcarea wireless a telefoanelor mobile este prezentă deja de câțiva ani buni printre utilizatorii de astfel de dispozitive, însă, încă nu a devenit atât de populară pe cât ne-am fi dorit. Totuși, lucrurile par să se îndrepte în direcția bună și tot mai multe telefoane mobile suportă această tehnologie.
Noțiunea de încărcare wireless se referă la încărcarea bateriei unui telefon mobil fără a mai folosi un încărcător clasic, încărcător ce se conectează la dispozitiv cu ajutorul unui fir și al unei mufe USB.
Termenul wireless provine din limba engleză și se traduce prin fără fir.
Citește și:
- 15 sfaturi pentru prelungirea duratei de viață și optimizarea bateriei unui telefon Android
- Cum identifici o aplicație care consumă excesiv bateria unui telefon Android
- 5 sfaturi foarte importante și mituri nefondate despre cum să încarci și cum să folosești corect bateria unui telefon mobil sau a unei tablete
Științific, încărcarea wireless se numește încărcare prin inducție și utilizează un câmp electromagnetic pentru a transfera energia între două dispozitive prin inducție electromagnetică. Acest lucru se face, de obicei, cu o stație de încărcare iar energia este trimisă printr-o cuplare inductivă la un dispozitiv electric, care poate apoi să utilizeze acea energie pentru a încărca bateriile sau pentru a rula dispozitivul.
Ce este încărcarea wireless la telefoane mobile
Încărcarea wireless (fără fir) funcționează transferând energia din încărcător către un receptor din spatele telefonului, prin intermediul inducției electromagnetice. Încărcătorul utilizează o bobină de inducție, confecționată din cablu subțire de cupru, pentru a crea un câmp electromagnetic alternativ, pe care bobina receptorului din telefon, confecționată în mod similar, o transformă din nou în energie electrică ce va fi stocată în bateria sa internă.
În mod obișnuit, cele două trebuie să se afle în imediata apropiere și să fie aliniate corect peste partea în care se află amplasată bobina.
Producătorii de sisteme Android au renunțat din ce în ce mai mult la încărcarea fără fir în ultimii ani, doar Samsung încăpățânându-se să o păstreze pe telefoanele sale de ultimă generație. De exemplu, Google, însuși dezvoltatorul sistemului de operare Android, nu oferă încărcare wireless pe telefoanele sale Pixel, deși telefoanele Nexus anterioare au inclus această funcție.
De-a lungul timpului, periuțe de dinți electrice și alte accesorii de baie au folosit încărcarea wireless (fără fir) întrucât erau folosite într-un mediu umed, unde prezența unei mufe nu este indicată. O varietate de smartwatch-uri pot fi încărcate de asemenea wireless (fără fir) folosindu-se doar un pad de încărcare, pe care acestea sunt așezate.
Pentru a încărca wireless un telefon mobil este nevoie de un smartphone care să permită încărcarea fără fir și un încărcător compatibil.
Dacă telefonul nu este dotat cu suport pentru încărcare fără fir, se poate achiziționa un adaptor de încărcare fără fir care se lipește pe partea din spate a telefonului.
În viitor, încărcătoarele wireless vor fi mai frecvente în locațiile publice, permițându-ne doar să plasăm smartphone-ul pe o masă pentru a-l încărca.
Cum funcționează încărcarea wireless la telefoane mobile
Într-un încărcător wireless își găsește locul o mică bobină, sau chiar mai multe, confecționate din cablu subțire de cupru. Această bobină de inducție transformă curentul electric și crează un câmp electromagnetic alternativ, iar o a doua bobină de inducție, ce se găsește de obicei montată între baterie și capacul din spate al telefonului, preia energia din câmpul electromagnetic produs de prima și o transformă în curent electric pentru a încărca bateria.
Stânga: interiorul unui încărcător wireless Dreapta: interiorul unui telefon cu suport pentru încărcare wireless |
Ca să ne lămurim pe deplin, încărcarea wireless funcționează fără fir doar între telefonul mobil și încărcător, nu și între încărcător și priză. Încărcătorul fără fir trebuie conectat la o priză de perete pentru a funcționa.
Telefonul mobil este pur și simplu așezat cu fața în sus pe încărcătorul wireless iar procesul de încărcare a bateriei va începe. Este absolut necesar ca telefonul mobil să fie dotat cu suport pentru încărcare wireless sau să i se atașeze un adaptor, așa cum am explicat mai sus.
Procesul de încărcare wireless (fără fir) a evoluat de-a lungul timpului sub forma a diverse standarde, fiecare având propriul său procedeu tehnic.
Astfel, majoritatea încărcătoarelor wireless utilizează inducția magnetică și rezonanța magnetică. Acestea oferă promisiunea de a putea plasa un dispozitiv pe o suprafață și să se încarce automat, fără a fi nevoie de cabluri.
Standarde concurente: Qi - Powermat - Rezence
În timp ce standardul Qi a fost inițial limitat la inducția magnetică, acum suportă și rezonanța magnetică. Rezonanța magnetică funcționează în mod similar, dar dispozitivul poate fi până la 45 mm distanță de suprafața încărcătorului wireless, în loc să îl atingă direct. Acest lucru este mai puțin eficient decât inducția magnetică, dar există câteva avantaje - de exemplu, un încărcător wireless ar putea fi montat sub blatul unui birou sau mese iar telefonul s-ar putea încărca prin simpla plasare pe acestea.
Când nu încarcă în modul activ, încărcătorul ce folosește standardul Qi nu consumă cantitatea maximă de energie. În schimb, acesta utilizează o cantitate mai mică de energie și, atunci când detectează un dispozitiv crește puterea.
Cu toate acestea, Qi nu este singurul standard, ci este concurat de standardele Powermat și Rezence, Acestea sunt incompatibile, dar unele dispozitive sunt totuși compatibile cu toate. Dispozitivele moderne Samsung, cum ar fi Galaxy Note 8 și 9, Galaxy S8 și S9 suportă de fapt atât standardele Qi cât și PMA și se pot încărca cu oricare dintre ele.
Avantajele încărcării wireless la telefoane mobile
- Încărcarea wireless (fără fir) este cea mai sigură modalitate de a transfera energie în telefon.
- Racordurile sunt complet protejate. Nu există coroziune, toată electronica fiind închisă în carcase de plastic, departe de apă sau oxigenul din atmosferă. Reducerea riscului de defecțiuni electrice, cum ar fi scurtcircuitul cauzat de defectarea izolației, în special în cazul în care conexiunile sunt făcute sau rupte frecvent.
- Durabilitate - fără necesitatea conectării și deconectării continue a dispozitivului, apare o uzură semnificativ mai mică asupra mufelor și cablurilor.
- Contribuie la creșterea confortului. Este un proces mult mai simplu pentru că nu trebuie decât să poziționezi telefonul pe placa de încărcare, nemaifiind necesar să conectezi și să deconectezi de fiecare dată mufa încărcătorului cu cablu.
- Arată mult mai bine și contribuie la estetica spațiului în care este folosită, eliminând cablurile din joc.
Dezavantajele încărcării wireless la telefoane mobile
- Nu este la fel de rapidă ca încărarea prin cablu.
- Telefonul nu poate fi ținut în mână sau mutat pentru a fi folosit în timp ce se încarcă.
- Procesul de producție pentru un încărcător wireless (fără fir) este mai costisitor.
- Nu toate dispozitivele sunt compatibile cu diferite încărcătoare wireless. Cu toate acestea, unele dispozitive au început să suporte standarde multiple.
- Ineficiență - Încărcarea inductivă nu este la fel de eficientă ca și încărcarea directă. Într-o aplicație, telefonul încărcat se încălzește. Expunerea continuă la căldură poate duce la deteriorarea bateriei.
- Cele mai multe telefoane și unele încărcătoare fără fir se încălzesc ușor pe suprafața unde are loc încărcarea fără fir.
- Obligă la fabricarea dispozitivelor și încărcătoarelor din materiale plastice sau sticlă, scoțând aluminiul din joc.
Lista telefoanelor mobile Android dotate cu suport pentru încărcare wireless
- Samsung Galaxy Note 9
- Samsung Galaxy S9
- Samsung Galaxy S9 +
- Samsung Galaxy Note 8
- Samsung Galaxy Note 5
- Samsung Galaxy S8
- Samsung Galaxy S8 +
- Samsung Galaxy S7
- Samsung Galaxy S7 Edge
- LG G7
- LG G6 (unele versiuni din S.U.A.)
- LG V30
- LG V35
- Seria Moto Z
- Sony Xperia XZ2
- Sony Xperia XZ2 Premium
- Nokia 8 Sirocco
- Asus Padfone S
- BlackBerry Z30
- Google Nexus 4
- Google Nexus 5
- Google Nexus 6
- Google Nexus 7
- LG Optimus G Pro
- Altele
Niciun comentariu:
Write comentarii