Succesul și versatilitatea sistemului de operare Android sunt o consecință datorată, printre altele, faptului că este un sistem de operare open-source, caracteristică ce permite producătorilor de telefoane mobile să îl folosească și să îl modifice aproape după bunul plac, dar cu unele restricții totuși.
Sancțiunea de 4,3 miliarde de euro primită de Google de la Comisia de Concurență a Uniunii Europene, cea mai mare amendă de acest fel aplicată vreodată de acest for, l-a determinat pe Sundar Pichai, CEO-ul companiei americane, să se adreseze comisiei într-un fel de scrisoare deschisă.
El spune că "decizia respinge modelul de afaceri care susține Android, platformă care a reușit să creeze mai multe opțiuni/oportunități pentru toată lumea, și în niciun caz mai puține".
Google a anunțat deja că va contesta amenda primită și, dacă nu reușește să o anuleze, va avea la dispoziție 90 de zile să-și schimbe practicile, sau va primi una și mai mare.
Pentru a da frâu liber unui cadru concurențial benefic pentru toate companiile din piața Android, UE vrea să impună Google să nu mai preinstaleze browserul web Chrome și implicit motorul său de căutare în sistemul de operare pe care îl dezvoltă. Pichai susține că Google nu forțează pe nimeni să folosească niciunul dintre acestea, că producătorii de telefoane Android sunt liberi să instaleze alte soluții, dacă vor, și că le este permis să preinstaleze servicii rivale pe telefoanele lor.
Cu alte cuvinte, Android vine cu Chrome preinstalat, dar fiecare producător poate alege să-și livreze telefoanele și cu alte browsere web concurente.
CEO-ul Google spune că distribuirea gratuită a propriilor aplicații este echitabilă și schimbarea acestui model de afacere nu va fi în interesul nimănui. El subliniază faptul că dezvoltarea sistemului de operare Android presupune costuri foarte mari și dacă Google nu este în măsură să genereze venituri din asta, ar putea fi nevoie să compenseze investițiile în alt mod. El se referă într-un mod destul de explicit la faptul că ar putea fi nevoie să ceară bani de la producătorii de telefoane care folosesc Android și în acest fel se va ajunge la prețuri mai mari pentru dispozitive, care vor fi suportate într-un final tot de utilizatori.
Niciun comentariu:
Write comentarii