Conceptul de Inteligență Artificială își face loc din ce în ce mai agresiv în domeniul tehnologiei moderne, inclusiv atunci când discutăm despre telefoane mobile inteligente, despre telefoane cu sistem de operare Android.
Inteligența artificială este un termen tehnic provenit din limba engleză - Artificial Intelligence, prescurtat AI.
Google, dezvoltatorul sistemului de operare Android, privește Inteligența Artificială ca având un rol deosebit de important în viitorul omenirii și și-a făcut un scop din dezvoltatrea și perfecționarea ei. Printre altele, gigantul american își propune folosirea inteligenței artificiale pe telefoanele mobile Android, care pot deveni astfel mult mai utile în viața omului modern și mult mai inteligente, îndeplinind sarcini din ce în ce mai complexe și mai multe.
Google își asumă misiunea de a organiza multitudinea informațiilor existente în lumea modernă pentru a le face universal utile și accesibile iar Inteligența Artificială îi va permite să facă asta în moduri noi și incredibile, rezolvând astfel multe dintre problemele oamenilor.
Se spune că Inteligența Artificială va ușura mult sarcinile zilnice ale utilizatoului telefonului inteligent, fie pentru a găsi fotografii ale persoanelor apropiate, fie spunându-i-se ce se află într-o fotografie, fie prin eliminarea barierelor lingvistice sau prin ajutor de la un asistent digital personal. Inteligența Artificială va oferi noi modalități de a rezolva probleme vechi, ajutând la transformarea modului în care trăim și muncim și va avea un impact considerabil asupra lumii atunci când fiecare om va avea acces la ea.
Una dintre principalele metode de obținere a inteligenței artificiale este Învatarea mecanică - Machine Learning. Când un computer a învățat toate tipurile și modelele de autovehicule existente în lume, cu un set de instrucțiuni adaptat, el va reuși să recunoască un astfel de autovehicul dintr-o simplă fotografie.
Abordările standard de învățare mecanică necesită centralizarea bazelor de date pe un singur dispozitiv sau într-un datacenter. Google a construit una dintre cele mai sigure și mai robuste infrastructuri de cloud pentru prelucrarea acestor date și introduce o abordare nouă prin învățarea federalizată - Federated Learning. Aceasta permite telefoanelor mobile să învețe în comun un model general de predicție, păstrând în același timp toate datele de antrenament pe dispozitiv, decuplând capacitatea de învățare a mașinilor de la necesitatea stocării datelor în cloud. În cloud se stochează doar modele de predicții care sunt actualizate după ce sunt îmbunătățite cu ajutorul informațiilor de pe dispozitivele noastre.
Citește și:
Traducerile neurale de înaltă calitate pentru o mulțime de limbi sunt o altă consecință a Inteligenței Artificiale.
Traducerea neurală este mult mai bună decât tehnologia anterioară, deoarece se traduc fraze întregi, în loc de porțiuni distincte dintr-o propoziție. Totul se întâmplă după un proces foarte complex și amplu de învățare mecanică, desăvârșit chiar de noi utilizatorii, de fiecare dată când intervenim pentru a corecta o traducere greșită sau inexactă oferită de Google Translate. Acest lucru face ca traducerile să fie, de obicei, mai precise și mai apropiate de limba vorbită a oamenilor.
Google Assistant este un asistent digital personal prezent pe dispozitive Android care, pe baza inteligenței artificiale, obținută prin învățare mecanică, dar nu numai, poate răspunde întrebărilor utilizatorului ca într-un dialog, atât în scris cât și vocal, poate oferi instrucțiuni pentru diverse activități și își creează seturi personalizate de reguli adaptate pentru fiecare utilizator, în funcție de cum este antrenat chiar de acesta.
Inteligența artificială are un rol important și pentru calitatea fotografiilor realizate cu un dispozitiv Android. Post-procesarea automată și în fundal a imaginilor obținute de camerele foto ale telefoanelor mobile devine foarte rapidă și adaptată instantaneului surprins, pentru că dispozitivul va fi capabil să recunoască scena, condițiile de luminozitate, subiectul, etc. iar rezultatul final va fi mult îmbunătățit. Totul se obține, și de această dată, tot prin învățare mecanică, prin antrenarea software-ului să recunoască anumite condiții naturale și să aplice presetări în funcție de acestea.
Citește și:
Google Pixel 2 și Pixel 2 XL au fost echipate cu un chipset suplimentar denumit Pixel Visual Core, proiectat pentru a face față sarcinilor fotografice cum ar fi îmbinarea imaginilor HDR și aplicarea algoritmilor de învățare mecanică pentru îmbunătățirea fotografiilor.
Concluzie:
Inteligența artificială nu este o noțiune care să te sperie, nu este acel robot inteligent care se va întoarece împotriva omenirii și o va distruge, cel puțin nu în stadiul în care se află astăzi și, cu atât mai puțin, așa cum se prezintă și se întrebuințează pe telefoanele mobile inteligente. Rolul ei este de a face toate procesele mai deștepte, mai rapide și mai performante, de a ne ușura viața și sarcinile zilnice, oferindu-ne mai ușor informație mult mai precisă, mai multă și de o calitate superioară.
Dintotdeauna omul inventează și astfel evoluează. Pașii în această direcție sunt în mod natural din ce în ce mai mari și mai semnificativi. Personal primesc cu brațele deschise orice astfel de pas și sper să pot să mă bucur din plin de avantajele pe care inteligența artificială le va oferi omenirii.
Niciun comentariu:
Write comentarii