Poate fi destul de frustrant să nu-ți poți folosi telefonul mobil decât dacă îți scoți mănușile iar afară e ger de crapă pietrele, doar că lucrurile așa sunt făcute să funcționeze și suntem nevoiți să acționăm ca atare.
Fiecare dintre voi a fost pus cel puțin o dată în situația asta, de a nu-și putea folosi telefonul mobil fără să-și scoată mănușile, deși afară era extrem de frig. În același timp, sunt sigur că foarte puțini dintre voi v-ați întrebat de ce se întâmplă asta sau și mai puțini știți care este explicația.
Ei bine, există două tipuri principale de tehnologii folosite pentru touchscreen-ul ecranelor telefoanelor mobile: capacitive și rezistive. Cele rezistive se bazează pe forța cu care este împins/atins ecranul senzitiv al dispozitivului. Touchscreen-ul capacitiv necesită, în schimb, o atingere reală, fără a avea importanță presiunea/ forța cu care este făcută.
Majoritatea ecranelor folosite la telefoanele mobile de astăzi utilizează sistemul capacitiv care este capabil să detecteze atingerile datorită unor fluctuații la nivelul câmpului electric al ecranului, deci au nevoie de contactul cu un obiect care conduce electricitate pentru a funcționa.
Practic, suprafața ecranului este acoperita cu un material conductiv iar atingerea cu un conductor electric, cum ar fi corpul uman, determină o schimbare, o descărcare la nivelul acestei componente a ecranului, identificând atingerea și locul ei.
Citește și:
- Cum verifici ecranul și touchscreen-ul unui telefon Android
- Noțiuni generale despre ecranele telefoanelor mobile, tehnologii, rezoluții și altele
- Ce înseamnă PPI, pixel per inch, la ecranele telefoanelor mobile
- Diferența dintre ecranele LCD, IPS, OLED și AMOLED explicată pentru telefoane mobile
Acesta este motivul pentru care mănușile nu vor avea niciun efect pe cele mai multe dispozitive. Mănușile sunt izolatoare și, prin urmare, orice interferență cu ecranul va fi amortizată și probabil va fi sub pragul de detectare.
Drept soluție, poți folosi mănuși fără degete sau poți folosi mănuși speciale (care practic conduc electricitate și au conductori în țesătură).
Niciun comentariu:
Write comentarii