USB Type-C este ultima versiune USB care, spre deosebire de cele anterioare cu doar 4 pini, are 24 de pini. Astfel el asigură o rată mai mare de transfer pentru date, dar și posibilitatea de a transfera mai multă energie. De exemplu, Micro-USB 2.0, întâlnit o vreme îndelungată pe cea mai mare parte a telefoanelor Android, suportă un transfer de 5V/2A pentru curent și 480 Mbit/s pentru date. Pe de altă parte, USB 3.1 Type-C, suportă 20V/5A și o rată de transfer pentru date de 10 Gbit/s, dar nu se rezumă la atât.
USB Type-C este compatibil inclusiv cu standarde pentru semnal video, putând fi adaptat pentru a transmite către monitoare cu mufe HDMI, DisplayPort sau VGA. Tehnologia USB are peste 20 de ani, dar standardul Type-C este primul reversibil și reînnoiește total acest concept.
USB Type-C este complet reversibil. El poate fi introdus în portul USB indiferent de orientare, și pe o parte și pe cealaltă. USB-urile clasice se introduc doar într-o anumită poziție, pe o anumită parte, ceea ce face destul de dificilă conectarea la unele porturi mai ascunse, cum ar fi cele poziționate în partea din spate a unui dispozitiv. USB Type-C poate fi conectat rapid și simplu, chiar și cu ochii închiși, imediat ce ai găsit mufa corespondentă.
Dezavantajul principal pentru USB Type-C, alături de faptul că este o tehnologie mai scumpă și vei plăti mai mult pentru achiziționarea unui cablu sau a unui încărcător compatibil, este că încă nu este prezent pe toate dispozitivele, iar dacă ai un telefon dotat cu o astfel de mufă vei trăi o provocare dacă rămâi fără baterie și cauți un încărcător compatibil.
Odată cu trecerea timpului, USB Type-C va deveni un standard universal și va fi livrat pe toate dispozitivele noi, asta până când vom trece la nivelul următor și povestea o va lua de la capăt.
Niciun comentariu:
Write comentarii