Chiar dacă ești mulțumit de felul în care arată interfața de utilizator a telefonului tău și ai sistemul de operare actualizat la zi, nu este un motiv întemeiat să nu încerci măcar o dată un Custom Rom, mai ales dacă știi câte ceva despre felul în care funcționează sistemul de operare Android.
Un Custom Rom îți poate oferi funcționalități noi, posibilitatea de a explora noi interfețe de utilizator sau dacă telefonul tău este unul dintre cele mai vechi, pentru care producătorul "a uitat" să mai livreze actualizări de software, un Custom Rom îți poate oferi o versiune Android recentă.
Un Custom Rom poate fi instalat doar pe un telefon Android cu root. Acest articol este o continuare a articolului Tot ce trebuie să știi despre ROOT, noțiune și avantaje, în care poți citi mai multe despre cum se obține și ce înseamnă root.
CE ESTE UN CUSTOM ROM
Android are proprietatea de a fi un sistem de operare open-source. Google face public codul fiecărei versiuni Android și astfel poate fi editat/modificat și completat după bunul plac de cei care se pricep la asta. Cam același lucru fac și marii producători cu sistemul de operare livrat pe dispozitivele proprii și acesta este motivul pentru care interfețele de utilizator și funcționalitățile sunt atât de diferite între telefoanele Android aparținând unor producători diferiți.
Un Custom Rom este un alt format al sistemului de operare Android care înlocuiește versiunea preinstalată pe telefon. Este ca un alt motor montat pe aceeași mașină, cu alte performanțe și funcționalități.
Custom Rom-urile sunt dezvoltate de indivizi pricepuți, cu foarte mult timp liber, care modifică codul sursă Android și să îl adapteze la platformele hardware diferite ale telefoanelor de pe piață.
DEZAVANTAJELE UNUI CUSTOM ROM
Pierdera garanției telefonului. În afară de Xiaomi nu am auzit despre vreun alt producător care să permită modificări la nivel de sistem. Dacă ai telefonul în garanție riști anularea ei, asta dacă nu știi să faci un-root și back to stock.
Multă muncă. Custom Rom-urile sunt perfecte dacă îți plac provocările, dar uneori nu sunt tocmai ce îți trebuie pentru utilizarea de zi cu zi și necesită îmbunătățiri și corectări de bug-uri.
Lipsa aplicațiilor Google - Gapps (se vor instala separat)
TERMENI SPECIFICI:
AOSP este prescurtarea de la Android Open Source Program și este codul Android open-source dezvoltat de Google, care poate fi modificat de dezvoltatori fără a fi neapărat necesar să se încadreze în standardele companiei americane. Așa au putut lua naștere Custom Rom-urile despre care vom vorbi în continuare.
Root oferă permisiuni sporite utilizatorului asupra sistemului de operare. Este cam același lucru cu a rula programe pe Windows cu drept de administrator sau cu folosirea comenzii sudo pe Linux. Root oferă posibilitatea de a accesa și modifica fișierele care în mod normal ar fi inaccesibile, cum ar fi cele stocate pe partiția de sistem. De asemenea, având acces root, putem rula o clasă nouă de aplicații de la terți producători și putem face modificări la nivel de sistem.
Gapps este pachetul de aplicații Google ce include Magazinul Play, Gmail și altele în funcție de varianta pachetului. Din motive ce țin de reglementările legale, acestea nu pot face parte integrantă dintr-un Custom Rom și se instalează complementar acestuia. Pachetele Gapps pot fi descărcate de pe OpenGapps.org.
CELE MAI POPULARE CUSTOM ROM-URI PENTRU ANDROID
Înainte de toate trebuie să facem distincție între două categorii de Custom Rom-uri. Există Rom-uri care au la bază AOSP, care sunt asemănătoare ca aspect cu rom-urile de pe dispozitivele Nexus şi în care dezvoltatorii s-au implicat mai puțin pe partea de interfață grafică, punând pe primul loc implementarea de noi opțiuni, funcționalități și metode de configurare.
Din cea de-a doua categorie fac parte rom-urile non-AOSP, care au la bază versiunea sistemului de operare livrat de producătorul telefonului, cu unele modificări și îmbunatățiri.
1. CyanogenMod a fost cel mai popular și mai vechi Custom Rom AOSP despre care puteți citi în articolul CyanogenMod, Android la un alt nivel. Ce este CyanogenMod și cum funcționează.
La sfârșitul anului 2016 proiectul CyanogenMod a ajuns la capăt de drum, locul fiindu-i luat de LineageOS care la scurt timp a început să crească surprinzător de bine în popularitate. Click pe imagine pentru a accesa site-ul oficial.
2. Paranoid Android este un Rom AOSP caracterizat prin Hover, Immersive mode, Pie, Peek, Dynamic System Bars și altele. Despre toate acestea și pentru o prezentare generală vezi site-ul oficial, dând click pe imagine.
3. PAC-ROM este un alt Rom AOSP care adună caracteristici și funcționalități de la celelalte și pe care le ambalează într-un produs propriu. Acest mod de lucru poate părea lipsit de personalitate, dar înglobează cam tot ce e disponibil și util. Click pe imagine pentru a accesa site-ul oficial.
4. AOKP. Rom AOSP ai cărui dezvoltatori folosesc sloganul Android infused with magical unicorn bytes. Click pe imagine pentru a accesa site-ul oficial.
5. OmniROM este de asemenea bazat pe AOSP și are capacitatea de a lansa aplicații atingând ora și data în meniul de notificări, se poate adăuga un contor de notificare în bara de stare pentru a afișa numărul notificărilor pe care le-ați primit, și are capacitatea de a gestiona luminozitatea ecranului doar prin glisarea cu degetul de-a lungul barei de notificări.
Caracteristica principală este OmniSwitch, o formă de meniu rapid. Click pe imagine pentru a acesa site-ul oficial.
6. SlimROMs, bazat tot pe AOSP oferă o versiune complet curată și simplistă de Android, așa cum îi spune și numele. Click pe imagine pentru a accesa site-ul oficial.
7. MIUI este un Rom non-AOSP, cel mai cunoscut din această categorie, produs de Xiaomi și ajuns la versiunea a 8-a. A fost lansat pe 16 aprilie 2010 înainte cu un an ca Xiaomi să lanseze primul smartphone. Nu oferă o experiență Android pură cum oferă un rom AOSP dar este un rom foarte optimizat și cu multe posibilități de customizare. Sunt foarte multe teme disponibile, ele putând fi configurate într-un mod foarte divers. Rom-ul este lansat oficial și pe alte dispozitive care nu sunt produse de Xiaomi (lista completă aici) şi neoficial pe XDA pentru zeci de dispozitive. Click pe imagine pentru a accesa site-ul oficial.
Custom Rom-urile nu sunt disponibile pentru orice smartphone Android ci doar pentru anumite modele. Pentru detalii și compatibilitate consultați site-ul oficial al fiecărui Custom Rom.
Niciun comentariu:
Write comentarii